Het tekenformaat bepalen

Sneltoets

Tekenformaat

Bestand

Ctrl+Alt+P

In het dialoogvensters ‘Tekenformaat’ wordt berekend hoeveel pagina's nodig zijn om jouw tekening af te drukken met de opgegeven printer. Hier kan je eveneens bepalen of het tekenformaat (begrensd door een grijze omtreklijn) voor ontwerplagen zichtbaar zal zijn in de tekenzone en of paginascheidingen al dan niet worden getoond.

Om het tekenformaat te veranderen:

Selecteer het commando. Het dialoogvenster 'Tekenformaat' wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Pagina's

Horizontaal

Geef het aantal horizontale pagina's op.

Verticaal

Geef het aantal verticale pagina's op.

Toon tekenformaat

Vink deze optie aan om voor ontwerplagen de omtreklijn weer te geven die het tekenformaat begrenst (deze optie is standaard geselecteerd). Of: gebruik de toetsencombinatie Alt+B (Windows) of Command+B (Mac) om de optie in of uit te schakelen.

Op presentatielagen wordt het tekenformaat altijd weergegeven.

Toon paginascheiding

Vink deze optie aan om de paginascheidingen te tonen in jouw tekenzone. Merk op: deze optie is alleen beschikbaar als Toon tekenformaat aangevinkt is.

Toon overprint

Bestanden die je creëert met een studentenversie van Vectorworks, bevatten standaard een overprint (watermerk). Vink deze optie aan om de overprint weer te geven bovenaan en onderaan elke pagina. Deze optie is standaard geselecteerd en is alleen van toepassing op bestanden die een overprint bevatten. Merk op: de overprint is alleen zichtbaar indien de optie Toon tekenformaat is ingeschakeld.

Wanneer het om een bestand met overprint gaat, zal dit duidelijk in de Titelbalk worden vermeld. Wanneer een overprint aanwezig is, zal deze altijd worden afgedrukt, ongeacht de instelling voor deze parameter.

Instellingen

Op maat

Vink deze optie aan om het tekenformaat zelf in te stellen. Opgelet: doe dit alleen wanneer het gewenste papierformaat niet beschikbaar is in het dialoogvenster ‘Bladinstellingen’ (zie Bladinstellingen).

Breedte en hoogte

Inches / mm Selecteer een eenheid om de afmetingen van het tekenformaat in te stellen. Geef de Breedte en Hoogte op van het tekenformaat.

Bladinstellingen

Hier kan je de printer, het papierformaat, de tekenschaal en de oriëntatie bepalen (zie ). Bladinstellingen